Wednesday, December 13, 2017

Jajaran dua lorong Lebuhraya Senai-Desaru E22 bakal dilebarkan / Senai-Desaru Expressway E22 two-lane section will be widened



Jajaran dua lorong Lebuhraya Senai-Desaru E22 menjadi kritikan nombor satu di kalangan penggunanya kerana jajaran tersebut paling banyak memakan korban


Salam sejahtera,

Mana-mana anak bangsa Johor pasti mengenali Lebuhraya Senai-Desaru E22 ini. Lebuh raya ekspres sepanjang 77 km yang dibuka sepenuhnya pada tahun 2011 ini dikenali bukan sahaja sebagai laluan terpantas untuk ke pantai peranginan Desaru dan Bandar Penawar, tetapi juga kerana reputasi negatifnya di kelangan pengguna lebuh raya tersebut. Reputasi buruk yang sering disebut-sebut di kalangan pengguna E22 ialah keadaan jalan yang teruk, tol yang mahal, serta jajaran dua lorong yang sering menjadi lokasi utama kemalangan maut di sepanjang E22. Tentang keadaan jalan berlubang, kita tinggalkan dahulu kerana saya sudah pun menulis mengenainya dan kita serahkan kepada pihak Senai Desaru Expressway Berhad (SDEB) untuk menanganinya. Kali ini, kita ulas mengenai isu lebuh raya dua lorong yang menjadi isu nombor satu yang menjadi bahan komplen utama di kalangan pengguna E22.

Lebuhraya Senai-Desaru E22 mula dibina pada tahun 2005. Fasa pertama dari Senai ke Cahaya Baru serta laluan cabang dari Cahaya Baru ke Pasir Gudang siap dibina pada tahun 2009, yang mana kedua-duanya merupakan lebuh raya ekspres penuh empat lorong. Namun, jajaran terakhir dari Cahaya Baru ke Bandar Penawar pula dibina sebagai jalan super two dua lorong kecuali Jambatan Sungai Johor E22 yang dibina terus empat lorong, siap pada tahun 2011. Ada dua sebab utama kenapa jajaran tersebut dibina dua lorong sahaja dan bukannya empat lorong. Pertama, sudah tentulah kerana kekangan kewangan yang dialami SDEB pada masa itu. Kedua, semasa Lebuhraya Senai-Desaru E22 mula dibangunkan, bancian trafik di Jalan Sungai Rengit FT92 pada masa itu sangat rendah, jadi tidak berbaloi jika dibina terus empat lorong. Namun, jajaran dua lorong E22 ini mempunyai rizab tanah yang cukup besar untuk membolehkannya dinaik taraf menjadi lebuh raya ekspres empat lorong penuh.

Saya tahu mungkin ada yang tidak boleh menerimanya, tetapi hakikatnya ialah konfigurasi sesebuah jalan mengikut jenis jalan & bilangan lorong ditentukan daripada data bancian jalan. Bermakna, jika jajaran E22 dari Cahaya Baru ke Bandar Penawar hanya dibina dua lorong, ia bermaksud data bancian trafik FT92 tidak mengizinkan pembinaan terus kepada empat lorong. Ironinya, setelah E22 dibuka, jajaran dua lorong itulah yang kadar aliran trafiknya paling tinggi, sedangkan jajaran empat lorong pula begitu lengang. Apa tidaknya, anak-anak muda Felda yang bekerja di Pasir Gudang dan Johor Bahru sering menjadikan Lebuhraya Senai-Desaru E22 sebagai laluan utama untuk berulang-alik. Jika dibandingkan, jajaran empat lorong E22 pula terpaksa bersaing dengan Lebuhraya Pasir Gudang FT17 dan Jalan Permas Baru FT35.

Berbeza dengan pendapat umum mengenai konfigurasi dua lorong di E22, sebenarnya tidak salah untuk membina lebuh raya ekspres dua lorong. Kenapa tidak salah...? Sebab paling utama ialah penentu utama sama ada sesebuah jalan itu layak dikategorikan sebagai lebuh raya ekspres bukanlah bilangan lorong, tetapi sebaliknya darjah kawalan masuknya. Sesebuah jalan raya kembar tidak layak dipanggil lebuh raya ekspres sekiranya tidak memenuhi keperluan kawalan masuk penuh seperti pemasangan pagar di sepanjang laluan; tiada akses langsung atau tidak langsung (melalui jalan kecil) kepada mana-mana rumah, bangunan, tanah, kebun atau mana-mana premis hartanah; tiada lintasan searas; dan hanya boleh disambungkan ke jalan raya utama (jalan persekutuan / negeri / arteri) atau lebuh raya ekspres lain melalui persimpangan bertingkat berlainan aras yang diwartakan dan dihadkan bilangannya, meskipun lebuh raya kembar itu ada banyak lorong sekalipun. Sebaliknya, sebatang jalan super two boleh dikategorikan sebagai lebuh raya ekspres sekiranya kesemua mekanisme kawalan masuk penuh yang saya nyatakan tadi diterapkan.

Jika anda tidak percaya, anda boleh lihat banyak negara termasuk Jepun, Switzerland, Kanada, malah Amerika Syarikat sekalipun membina lebuh raya dua lorong.




Jepun pun banyak membina lebuh raya dua lorong - bukan setakat dua lorong, nak memotong pun tak boleh




Negara Pakcik Sam pun membina lebuh raya dua lorong. Lebuh raya Interstate pula tu...!!!
(Lokasi: Interstate 93, Franconia Notch, New Hampshire, AS)


Namun, apa yang menjadikan jajaran lebuh raya dua lorong di E22 sering dikecam pengguna lebuh raya ialah kerana kadar nahas jalan raya yang sangat tinggi di jajaran tersebut. Sebahagian besar daripada keseluruhan kes kemalangan jalan raya di E22 berlaku di jajaran dua lorong ini. Konfigurasi satu lorong pergi dan satu lorong balik menyebabkan pengguna lebuh raya perlu makan jalan ke lorong arah bertentangan untuk memotong. Kalau di jalan raya yang lengang memang tiada masalah, tetapi memotong di jajaran dua lorong E22 ini bermaksud anda memperjudikan nyawa anda dan bermain rolet Rusia sambil memotong disebabkan kadar aliran trafik yang tinggi di situ.




SKVE Seksyen 3 juga lebuh raya dua lorong, tetapi tiada siapa pun yang mengecamnya


Nanti sekejap, bukankah SKVE E26 Seksyen 3 dari Telok Panglima Garang ke Pulau Indah juga lebuh raya dua lorong...? Kenapa SDE E22 dikecam tetapi SKVE E26 pula tiada sorang pun mengecamnya...? Ini tidak adil...!!! Sebabnya, SKVE Seksyen 3 memang lengang dan tidak banyak kenderaan, kalau ada pun kebanyakannya cumalah lori-lori yang hendak ke Pelabuhan Barat di Pulau Indah serta penduduk Pulau Indah sendiri. Lagipun, Pulau Indah bukannya ada apa-apa yang menarik melainkan setakat pelabuhan sahaja. Ia jauh berbeza berbanding jajaran dua lorong di SDE E22 yang memang ada banyak kereta.

Susulan rungutan pengguna mengenai satus lebuh raya dua lorong di E22, Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR) telah bersetuju untuk menaik taraf jajaran dua lorong tersebut kepada lebuh raya ekspres empat lorong penuh, yang mana ia akan ditenderkan pada pertengahan tahun 2018. Projek naik taraf tersebut diharap berupaya untuk meningkatkan tahap keselesaan dan keselamatan jajaran tersebut. Tambahan pula, projek naik taraf ini tepat pada masanya memandangkan jajaran FT92 dari Exit 2212 Persimpangan Penawar sehingga ke penamatnya di Sungai Rengit sedang dinaiktaraf menjadi jalan raya kembar 4 lorong susulan projek RAPID Pengerang.

Mungkin ramai yang akan bertanya kepada saya tentang berapa kos projek naik taraf tersebut dan bagaimana ia dibiayai memandangkan SDEB berdepan dengan masalah kewangan, tetapi setakat ini belum ada maklumat seumpamanya dikeluarkan oleh KKR. Apa yang saya boleh katakan, kita tunggu sahaja projek naik taraf bermula tahun 2018 dan daripada situ nanti saya dan anda akan dapat mengetahuinya.

Tuesday, December 12, 2017

Temuramah eksklusif Bernama News Channel bersama Blog Jalan Raya Malaysia / Bernama News Channel exclusive interview with Malaysian Highway Blog






Mas: Ok, kembali lagi bersama Mas dan Su dalam NINE11. Su, kita selalunya pandang remeh berkenaan dengan jalan raya ini. Tetapi sebenarnya jalan atau lebih dikenali sebagai الطريق dalam bahasa lainlah ya, jalan ini sebenarnya menghubungkan kita daripada satu destinasi ke satu lagi destinasi. Sebab jalan ini sentiasa ada saja kan. Kita pun tak perasan.

Su: Ok, jadi ada kesinambunganlah dia punya link tu kan. Untuk ke mana pun saya memang susah nak ingat jalan. Tapi yang menariknya, ada seorang individu ini yang begitu unik dan pelik juga hobinya sebenarnya, kerana boleh reviu & bercerita tentang pengalamannya lalu jalan ini dan juga tahu sejarah jalan berkenaan. Haa... siapakah itu...?

Mas: Mari kita perkenalkan Encik Mohd Hezery Hussin, penulis & juga pemilik Blog Jalan Raya Malaysia. Terima kasih kerana bersama-sama kami.

Hezery: Terima kasih juga kerana menjemput saya hari ini.

Mas: Nak cerita sikit tentang jalan raya - macam mana boleh berminat untuk menceritakan tentang satu perkara yang orang tak tengok pun sebenarnya...?

Hezery: Ia lebih kepada pengalaman saya sendirilah, ataupun lebih senang saya cerita, lebih kepada pengalaman saya dengan arwah ibu saya sebelum ini. Sebab, masa arwah ibu saya hidup lagi, sebab dia sebelum ini menghidap strok, jadi satu-satunya hiburan yang dia ada selain daripada menonton televisyen, (ialah) pergi berjalan-jalanlah. Kadang-kadang apabila saya balik kampung tu ada jugaklah dia ajak saya, "Jom jalan-jalan!" Jadi daripada situ dan daripada pengalaman saya membawa ibu saya berjalan-jalan itulah yang timbul minat untuk reviu jalan-jalanlah.

Su: Dengan setiap penulisan Encik Hezery sendiri, apa yang direviukan...? Apa perkara yang penting, bila tengok jalan ini, apa yang penting dari segi apa tempat nak pergikah, keadaan jalankah atau macam mana...?

Hezery: Saya bila hendak reviu satu-satu jalan, yang paling penting saya nak reviu satu-satu jalan itu complete dari titik A ke titik B. Maksudnya, daripada penamat ke penamat. Kalau macam sekerat-sekerat, saya biasanya tak berminat. Sebab, bila saya dapat keseluruhan laluan itu, baru saya dapat gambaran yang lebih jelas. Tapi biasalah, once in a while kadang-kadang ada masanya saya tak dapat 100% jugalah.

Mas: Bolehkah beri sedikit contoh bagaimana Encik Hezery melakukan reviu tersebut...? Dari segi macam mana, dari point A ke point B...? Just a short one.

Hezery: Saya bagi contoh yang paling mudah. Biasanya bila saya jumpa jalan baru, saya pun rasa macam, "Hmm, macam best je." Jadi saya pun pergilah ke jalan tersebut, kemudian dekat tempat-tempat yang menarik saya akan berhenti sekejap tepi jalan, ambil gambar, lepas tu teruskan, jumpa lagi tempat menarik, ambil gambar, dan seterusnya.

Mas: (sambil slaid gambar-gambar Jalan Pintasan Rawang FT37 dimainkan) Dekat slaid ni apa yang kita nampak...? Mungkin kita tengok highway saja kan...? Tapi apa cerita di sebalik highway tersebut...?

Hezery: Ini Jalan Pintasan Rawang FT37.

Su: Yang baru tu kan...?

Hezery: Ya.

Mas: Ok, betul. Tengok gambar pun dah tahu dah. Dan ada dari segi info-info yang diberikan, adakah disahkan oleh JKR sendiri atau setakat tulis pengalaman sahaja...?

Hezery: Bergantung kepada apa yang saya tulislah. Kalau biasanya tu saya tulis tentang pengalamanlah. Kalau pengalaman tu, saya cuma share sajalah. Tapi kalau yang lebih detail macam contoh sejarahnya tu, yang itu memang ambil masa sikitlah sebab saya kena korek segala sumber-sumber maklumat terutamanya sumber-sumber maklumat bertulis. Dan sebenarnya itulah yang paling susah.

Mas: Sebenarnya reviu ni sangat penting dan sangat berguna buat masyarakat, kerana sekurang-kurangnya kalau kita hendak pergi ke jalan tersebut kita tahu sedikit sebanyak, mungkin ada selekohkah, mungkin ada kedai di sebalik jalan dan sebagainya. Mungkin harapan Encik sendiri, bagaimana Encik melihat selepas ini...? Mungkin selepas ini orang akan tengok, every time mereka nak lalu jalan tu mereka akan pergi ke your blog. So what is your harapan sebenarnya...?

Hezery: Harapan saya melalui reviu jalan ini terutamanya ada dua. Yang pertamanya ialah, saya nak masyarakat appreciate nikmat melalui jalan-jalan yang pernah saya lalui sebelum ini, dan alhamdulillah, bermula daripada tahun 2016 Kementerian Kerja Raya sudah pun anjurkan FTRoadpedia, dan saya sendiri pun memang join sekali dengan Kementerian Kerja Raya untuk pergi ke laluan-laluan yang lebih panjang lagi, jadi lebih banyak reviu-reviu yang saya dapat hasilkan dan dapat saya tulislah.

Mas: Kita pun nak tahu juga berapa banyak laluan yang sudah dilalui setakat ini...?

Hezery: Kalau nak dijumlahkan semua sekali, saya pun tak ingat jumlah berpuluh-puluh jugalah (Pembetulan: Jumlah keseluruhan reviu jalan raya yang dihasilkan ialah 107, tidak termasuk jalan perbandaran). Saya dah listkan semua sekali di dalam blog.

Su: Banyak jugalah tu, agaknya lebih kurang berapa tu...?

Hezery: Saya tak ingat semua sekali, tapi rasanya lebih kurang 100 (107).

Su: Wow! Banyak juga tu. Apa pandangan Encik Hezery tentang infrastruktur ataupun laluan jalan raya antara di Malaysia ikut pengalaman Encik Hezery sendiri dengan negara jiran kita, ada yang jalan ni tak berapa ok, tapi di Malaysia ni rasanya agak baguslah. Pada pandangan Encik Hezery sendiri, pada pengalaman Encik Hezery sendiri...?

Hezery: Pada pengalaman saya sendiri sepanjang saya lalu, secara amnya jalan kita sendiri banyak yang bagus. Memang ada orang cakap jalan tu berlubang, tapi kalau ikutkan sebenarnya kalau kita salurkan (aduan) kepada pihak yang betul sebenarnya, insya-Allah, boleh settle.

Su: Selain daripada jalan raya, mungkin ada minat lain selepas ini...?

Hezery: Minat lain selepas ini, selain daripada setakat reviu jalan ada jugalah saya tulis tentang isu-isu yang berkaitan dengan jalan rayalah.

Mas: Seperti...?

Hezery: Contohnya, yang paling popular, isu tol.

Su: Ada tak mana-mana tulisan Encik Hezery mendapat feedback daripada orang-orang tertentu...? Sebagai rujukankah, nak tanyakah, daripada publickah, individukah, atau organisasi...?

Hezery: Hasil daripada tulisan saya, yang penting saya dapat mendekati industri lebuh raya ekspres tu sendiri, dan yang paling penting ialah dapat perhatian daripada Kementerian Kerja Raya sendiri.

Mas: Bagaimana Encik Hezery sendiri melihat apa yang Encik Hezery lakukan ni memberi balik kepada masyarakat...?

Hezery: Apa yang saya boleh lihat di sini ialah saya nak mendidik masyarakat supaya memartabatkan jalan raya. Saya bukan setakat tulis tu just, ok, bunyi macam best, orang lain cuba, tapi saya ada something yang saya harapkan lebih daripada itu sebenarnya. Saya nak masyarakat tahu guna kod laluan.

Mas: Hmm... kod laluan. Apakah itu kod laluan...? (Cuba terangkan) sedikit.

Hezery: Saya ceritakan sedikit tentang kod laluan. Biasanya dekat papan tanda jalan raya akan ada macam logo-logo heksagon warna kuning yang dalamnya ada nombor. Itu kod laluan.

Mas: Apa pentingnya untuk mengetahui kod laluan itu...?

Hezery: Kepentingan penggunaan kod laluan ini sebenarnya ada banyak. Yang paling utama ialah untuk membantu pengguna jalan raya untuk merancang laluan. Macam contoh, kalau dari KL nak ke Klang, kita ada sekurang-kurangnya 3 laluan. Kita ada NKVE E1, kita ada Lebuhraya Persekutuan FT2, dan kita ada Lebuhraya Kesas E5. Sebenarnya kalau ikutkan lebih lagi. Kalau kita tak gunakan kod laluan, orang mungkin ingat laluan lain tapi sebenarnya dekat laluan lain. Jadi kalau ada temu janji di situ, susahlah.

Su: Kalau jalan-jalan di Malaysia ni ada nama-nama tertentu di bandaran ataupun laluan kampung, persekutuan ada nama-nama - di Malaysia ni ada yang suka menamakan jalan-jalan berkenaan. Apa pandangan Encik Hezery berbeza dengan negara luar...?

Hezery: Negara luar, dia lebih melabelkan sesuatu laluan itu guna kod laluan. Macam contoh, terutamanya di Amerika Syarikat, mereka lebih banyak menggunakan kod laluan. Kalau ikutkan memang mereka ada nama jalan, tapi mereka lebih banyak menggunakan kod laluan. Jadi saya nak budaya sama diterapkan di Malaysia ini.

Mas: Sepatutnya kita mengetahui (kod laluan). Su, bila kita bawa (kereta) tu kita tengok ja (papan tanda) tapi kita tak tengok pun (kod laluan).

Su: Betul, saya setuju dengan Mas. Saya tengok papan tanda yang berwarna kuning tapi saya tak faham pun T apa, kan...? Kalau tengok pada kod laluan, ke penyambungankah atau macam mana...? Itu yang Encik Hezery boleh jelaskan sedikit.

Hezery: Tentang kod laluan ni, ia boleh menerangkan yang mana satu jalan persekutuan, yang mana satu jalan negeri dan yang mana satu lebuh raya ekspres. Kalau ia nombor sahaja, itu jalan persekutuan. Kalau ia bermula dengan huruf E, itu lebuh raya ekspres. Kalau bermula dengan huruf lain selain huruf E, jalan negeri.

Mas: Lepas ni kalau nak balik kampung ke apa, macam Su sendiri balik Terengganu mesti banyak lalu highway kan...?

Su: Saya ada perasan di Kedah ada nama-nama macam Siong, nama yang pelik-peliklah kan...? Di situ adakah Encik Hezery menghafal nama-nama itu juga dari segi sejarahnya...?

Hezery: Kalau ikutkan saya memang tak hafallah. Sebab tu saya lebih suka guna kod laluan, sebab lebih senang untuk saya pergi ke satu-satu tempatlah. Kalau nama, orang tempatan mungkin ingat, tapi kalau macam orang luar, masalah.

Mas: Apa sebenarnya pentingnya untuk seseorang itu mengenali laluan atau jalan yang mereka lalui...? Kadang-kadang kita ni memang tak perasan sebab kita hari-hari bawa kereta, kita anggap macam benda tu (laluan) biasa saja, tapi ia sangat penting sebenarnya. Jadi mengapa ia sangat penting...?

Hezery: Kepentingannya ada banyak. Yang pertama sudah tentulah untuk membantu kita merancang perjalanan. Dan yang kedua pula, kalau kita nampak ada kerosakan, senang kita nak buat laporan kepada pihak yang bertanggungjawab, sebab kadang-kadang kalau nampak jalan raya rosak, orang tak tahu nak report kepada siapa. Dan pengguna pun just main tembak sahaja tanpa usul periksa, dan itu yang jadi masalah.

Su: (Itu) perkara yang kita sebenarnya kadang-kadang terlepas pandang. Dan sini di blog Encik Hezery sendiri ada menerangkan apa (bagaimana) laporan sepatutnya dilakukan, ada tips-tips juga ya...?

Mas: Di mana sekiranya Mas ataupun Su ingin mengetahui dengan lebih lanjut berkenaan dengan Blog Jalan Raya (Malaysia) ini macam mana...? Mungkin boleh pergi ke Facebook, di mana  (laman) Facebook itu dan juga website...?

Hezery: Kalau nak tahu lebih lanjut tu boleh pergi ke (laman) Facebook Blog Jalan Raya Malaysia di facebook.com/blogjalanrayamalaysia

Mas: Su, selepas ini kalau kita bawa keretakah, naik highwaykah ke mana-mana jalan raya, make sure kita kena tengok papan tanda dan kita kena mengetahui papan tanda itu.

Su: Baru saya terfikir untuk check papan tanda itu dan kepentingannya. Baik, terima kasih kepada Encik Hezery atas maklumat yang cukup berguna kepada kami dan juga penonton NINE11.

Wednesday, November 29, 2017

Jalan Pintasan Rawang FT37 membelah awan / Rawang Bypass FT37 through the sky




Salam sejahtera,

Blog Jalan Raya Malaysia kembali bersiaran semula setelah sekian lama susulan kesibukan kerja dan seterusnya saya mengambil kesempatan bercuti ke Langkawi bersama keluarga. Sebagai hadiah ulang tahun keenam Blog Jalan Raya Malaysia, saya bawakan kepada anda liputan perasmian Jalan Pintasan Rawang yang dinanti-nantikan sejak sekian lama.

Saya dijemput untuk menghadiri upacara perasmian Jalan Pintasan Rawang yang diadakan pada 28 November 2017 bertempat di bahagian tertinggi jejambat Jalan Pintasan Rawang yang menjadi mercu tanda utama jalan ini. Dengan ketinggian maksimum 58.2 m, jejambat Jalan Pintasan Rawang kini secara rasmi memegang takhta sebagai jejambat tertinggi di Malaysia. Tempat kedua pula ialah jejambat Lebuhraya Timur-Barat Kedua FT185 di Lojing, Kelantan (saya tidak pasti ketinggiannya, harap pihak JKR dapat memaklumkannya kepada saya) manakala Jejambat Bukit Putus FT51 setinggi 48 m yang dahulunya memegang tangga kedua kini jatuh ke tangga ketiga.

Laluan ke majlis perasmian memerlukan saya menggunakan penghujung sebelah utara di Persimpangan Serendah, jadi saya menggunakan Jalan Batu Caves-Hulu Yam B23 dan seterusnya ke selatan melalui Jalan Kuala Lumpur-Ipoh FT1 untuk memintas kesesakan bandar Rawang, memandangkan saya perlu ke tapak majlis perasmian pada waktu orang ramai sibuk ke tempat kerja. Jadi saya menggunakan peluang ini untuk merasai sendiri pengalaman mencuba Jalan Pintasan Rawang ini. Sayangnya, saya tidak dapat mengambil gambar untuk reviu kali ini dan sepanjang majlis perasmian kerana kamera telefon pintar saya rosak setelah telefon pintar Sony Xperia M4 Aqua Dual saya terjatuh ke atas jalan semasa saya menunggang motosikal beberapa minggu sebelumnya. Jadi, saya terpaksa meminjam beberapa gambar daripada Puan Noreha Mohd. Ripin dan juga Kementerian Kerja Raya sendiri; gambar yang saya ambil pula akan menyusul sebaik saya kembali menggunakan jalan ini sebaik kamera telefon pintar saya dibaiki.

Jalan Pintasan Rawang ini pendek sahaja, iaitu 9 km. Hanya ada dua sahaja persimpangan utama di sepanjang laluannya iaitu Persimpangan Taman Rimba Templer dan Persimpangan Serendah. Tidak lama selepas memasuki Jalan Pintasan Rawang melalui Persimpangan Serendah, pembahagi jalan melebar sebelum pusingan-U jenis lorong laju ke lorong laju sebelum kedua-dua hala terpisah seketika sebelum bercantum kembali.

Jalan Pintasan Rawang ini dibina sebagai jalan raya kembar yang memang lebar dan sangat selesa, tetapi ia bukanlah sebuah lebuh raya ekspres meskipun tiada langsung persimpangan lampu isyarat di sepanjang laluannya. Kalau tak silap saya, ada jugalah lebih kurang dua atau tiga persimpangan LILO di sepanjang laluan, tetapi persimpangan tersebut lebih kepada persimpangan tunas (stub) sahaja. Jalan Pintasan Rawang ini dibina sebagai jalan raya kembar mengikut piawaian geometri JKR R5 dengan lebar lorong 3.5 m, jadi had laju yang dikenakan ialah 80 km/j.

Selepas lebih kurang 6 km melalui jalan atas tanah (at-grade), Jalan Pintasan Rawang melalui tarahan ala-Grand Canyon sebelum melalui jejambat sepanjang 2.7 km, yang membawa saya ke tapak majlis perasmian tadi. Khemah bagi majlis perasmian didirikan di bahagian tertinggi jejambat tersebut iaitu 58.2 m dari aras tanah. Kalau diukur dari aras laut pula berapa ketinggiannya...? Bahagian tertinggi jejambat Jalan Pintasan Rawang didirikan di atas kawasan berbukit yang ketinggiannya dianggarkan sekitar 150 m dari aras laut, jadi anda boleh kira sendiri berapakah ketinggian jejambat tersebut dari aras laut. Tidak kurang ramai juga yang berasa gayat semasa melihat pemandangan di jejambat tersebut. Saya juga akui jejambat ini memang tinggi, tetapi disebabkan saya sudah pun mencuba kereta kabel Skycab dan Jambatan Skybridge di Gunung Mat Chinchang di Langkawi setinggi 713 m dari aras laut, maka saya tidak pun terasa gayat semasa berada di jejambat Jalan Pintasan Rawang ini.

Disebabkan jejambat yang dibina sebegitu tinggi ini, terdapat kebimbangan akan ada orang yang menjadikan lokasi tertinggi jejambat Jalan Pintasan Rawang setinggi 58.2 m sebagai lokasi terbaharu untuk membunuh diri. Apa tidaknya, statistik yang dikeluarkan baru-baru ini mengenai tahap kesihatan mental mengikut negeri di Malaysia kini semakin membimbangkan. Depresi bukan perkara main-main kerana selebriti popular seperti Chester Bennington, vokalis kumpulan Linkin Park pun boleh terkorban kerana membunuh diri bahana depresi. Namun, bunuh diri merupakan perkara di luar kawalan kerana pelakunya tidak semestinya perlu ke tempat tinggi untuk membunuh diri. Barang kali Kementerian Kerja Raya boleh mengambil inisiatif untuk bekerjasama dengan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga bagi mendirikan papan tanda khidmat nasihat masyarakat untuk membantu golongan yang mengalami depresi melalui khidmat kaunseling agar mereka tidak membunuh diri di jejambat ini.

Seterusnya, jejambat Jalan Pintasan Rawang menuruni kecerunan 5.8% sebelum bertemu dengan Lebuhraya Rawang FT1 melalui Persimpangan Taman Rimba Templer. Kecerunun sebegini pada pendapat saya sudah cukup landai dan sepatutnya tidak akan menimbulkan masalah hilang kawalan jika anda mematuhi had laju yang ditetapkan. Sudah pasti akan ada  di kalangan para pembaca budiman yang mempersoalkan, kenapa Jalan Pintasan Rawang tidak dihubungkan dengan Lebuhraya Latar E25...? Jawapannya mudah sahaja, iaitu skop dan tujuan yang berbeza. Jalan Pintasan Rawang dibina bagi membolehkan pengguna jalan raya dari Serendah, Sungai Choh, Hulu Yam, Antara Gapi, Kuala Kubu Bharu dan Tanjung Malim memintas kesesakan bandar Rawang untuk ke Kuala Lumpur. Sementara itu, Lebuhraya Latar E25 pula dibina sebagai salah satu komponen Jalan Lingkaran Luar Kuala Lumpur KLORR). Jika kedua-duanya dihubungkan terus, maka sudah tentulah akan terkeluar daripada tujuan asal kedua-dua laluan tersebut dibina.

Saya percaya, pastinya ramai di kalangan anda yang begitu mengagumi pembinaan jejambat Jalan Pintasan Rawang sebagai satu mahakarya kejuruteraan jalan raya paling mutakhir dalam sejarah Malaysia. Kenapa pemilihan jejambat ini dipilih...? Jawapannya terkandung dalam ucapan perasmian oleh Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof yang turut menceritakan sedikit-sebanyak sejarah pembinaannya, jadi saya himpunkan dengan sejarah ringkas yang pernah saya tulis sebelum ini untuk menghasilkan sejarah lengkap pembinaannya.

Sejarah Jalan Pintasan Rawang sebenarnya berakar umbi daripada projek Lebuhraya Kuala Lumpur Arah Serendah (LeKLAS) yang sepatutnya dibina sebagai projek lebuh raya ekspres yang diswastakan. Konsesi bagi LeKLAS ini diberikan kepada LeKLAS Sdn. Bhd. (yang terdiri daripada MGIC Berhad, Ribuan Kerjaya Sdn. Bhd., Gabungan Delima Sdn. Bhd. dan Disitu Holding Sdn. Bhd.) pada 20 Jun 1998. Namun, seperti kebanyakan projek lebuh raya ekspres yang sudah ditandatangani perjanjian konsesi pada masa itu (kecuali Lebuhraya Guthrie E35 dan Lebuhraya Senai-Desaru E22) yang dibatalkan sama sekali ataupun dihidupkan semula sama ada melalui pengambilalihan oleh syarikat konsesi lain ataupun dijadikan sekadar naik taraf jalan persekutuan sedia ada, projek LeKLAS turuf menerima nasib yang sama setelah kontraktor asal menarik diri akibat kesan kegawatan ekonomi 1997. Hasilnya, projek LeKLAS kini dihidupkan semula sebagai projek Jalan Pintasan Rawang tetapi bukan sebagai projek lebuh raya ekspres, tetapi sebagai projek lebuh raya kembar.

Projek Jalan Pintasan Rawang diluluskan oleh kerajaan persekutuan pada tahun 2005 sebagai salah satu projek Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) susulan masalah kesesakan teruk di bandar Rawang. Perjalanan melalui Jalan Kuala Lumpur-Ipoh FT1 dari Serendah ke Bandar Baru Selayang atau sebaliknya boleh mencecah sehingga 2 jam pada waktu gegas. Memang ada pilihan untuk menggunakan Lebuhraya Utara-Selatan E1 melalui Exit 118 Persimpangan Bukit Beruntung ataupun Exit 117 Persimpangan Sungai Buaya, tetapi tidak semua orang yang sanggup membayar tol setiap hari, khususnya pada zaman sekarang di mana kos sara hidup mencanak naik. Asalnya LeKLAS dicadangkan pembinaannya atas sebab sama, tetapi setelah projek tersebut dibatalkan bahana kesan kegawatan ekonomi serantau pada tahun 1997, maka kerajaan menghidupkannya semula tetapi sebagai projek lebuh raya kembar dengan nama Jalan Pintasan Rawang. Projek Jalan Pintasan Rawang ini dibina oleh kontraktor yang dilantik oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) iaitu Syarikat Panzana Enterprise Sdn. Bhd. dengan kos kontrak RM628 juta.

Pembinaan Jalan Pintasan Rawang ini dilaksanakan dalam dua peringkat. Peringkat pertama ialah menaik taraf jajaran Lebuhraya Rawang FT1 dari Persimpangan Bandar Baru Selayang Utara sehingga ke Taman Rimba Templer sepanjang 12.5 km daripada jalan raya tunggal 2 lorong kepada lebuh raya kembar 4 lorong. Projek naik taraf ini siap pada tahun 2007.

Peringkat kedua pula ialah pembinaan laluan serba baharu sepanjang 9 km, dan peringkat inilah yang memakan masa paling lama disebabkan isu alam sekitar. Ya, kerana terdapat isu alam sekitar yang rumit untuk diselesaikan sehingga memaksa jajarannya direka semula. Bukannya kerana JKR mahupun pihak kontraktor berlenggang-kangkung. Sebenarnya, jajaran asal Jalan Pintasan Rawang ini dirancang lebih panjang dan 100% dibina at-grade. Namun, ia mendapat bantahan daripada kalangan pencinta alam sekitar yang tidak mahu projek Jalan Pintasan Rawang memberi impak negatif terhadap alam sekitar, memandangkan jajaran asal itu merentasi Taman Warisan Negeri Selangor dan Taman Rimba Templer yang tentunya mengakibatkan kemusnahan hutan yang meluas. Namun, warga Rawang, Serendah dan Sg. Choh tetap mahukan projek Jalan Pintasan Rawang dibina dan disiapkan. Hasil daripada perbincangan dengan pemimpin masyarakat setempat dan NGO alam sekitar, akhirnya JKR tampil dengan idea membina jejambat mengelilingi sempadan Taman Warisan Negeri Selangor yang diterima baik oleh semua pihak.

Mungkin ada di kalangan pembaca yang membandingkan jejambat Jalan Pintasan Rawang dengan pelbagai jejambat lintasan pergunungan lain di dunia seperti Jejambat Kelok 9 di Indonesia, malah ada juga yang membandingkannya dengan Jejambat Milliau A75 di Perancis. Namun, pada pendapat saya, perbandingan yang paling sepadan adalah dengan jejambat Interstate 70 di Glenwood Canyon, Colorado, Amerika Syarikat, memandangkan jenis struktur jejambat yang dipilih adalah hampir sama, iaitu daripada jenis jejambat galang kotak. Kedua-dua jejambat juga dibina atas tujuan yang sama iaitu untuk mengurangkan impak terhadap alam sekitar. Satu-satunya perbezaan antara Jejambat Glenwood Canyon I-70 dengan Jejambat Jalan Pintasan Rawang ialah hanya lalu lintas arah barat sahaja melalui Jejambat Glenwood Canyon di I-70, manakala bagi kes Jalan Pintasan Rawang pula jejambat didirikan untuk kedua-dua hala. Perbezaan tersebut wujud kerana jajaran Interstate 70 di Glenwood Canyon dibina hasil naik taraf Jalan US 6.




Jejambat Glenwood Canyon di Interstate 70


Memandangkan jejambat Jalan Pintasan Rawang ini sangat tinggi, maka jenis jambatan dan tiang yang dipilih juga mestilah bersesuaian supaya dapat meninggalkan kesan jejak minimum terhadap alam sekitar. Jejambat pergunungan yang lebih ekstrim seperti Jejambat Milliau A75 di Perancis serta banyak jejambat pergunungan di China menggunakan rekaan ekstrim seperti jambatan gantung atau jambatan kabel penahan. Memanglah kedua-dua jambatan ini menawarkan bilangan tiang yang minimum, tetapi pada pendapat saya kedua-dua rekaan tersebut tidak sesuai kerana dua sebab. Pertama, meskipun jambatan gantung dan kabel penahan menawarkan bilangan tiang yang minimum, tetapi membina setiap tiang itu sendiri memakan jejak yang besar. Harus diingat bahawa Jalan Pintasan Rawang ini merentasi Taman Warisan Negeri Selangor yang menempatkan spesies pokok terancam, pokok Giam Kanching, yang hanya terdapat di situ sahaja. Hasilnya, rekaan jejambat galang kotak dipilih kerana meskipun bilangan tiang yang perlu didirikan itu banyak, namun setiap satunya memakan jejak yang kecil di sepanjang sempadan hutan simpan tersebut.

Sebab kedua pula ialah kerana jejambat Jalan Pintasan Rawang melintasi laluan kabel penghantaran 500 kV Tenaga Nasional. Maka, sudah tentulah pemasangan kabel jambatan bukan sahaja akan membahayakan nyawa pengguna jejambat terhadap ancaman kejutan elektrik bervoltan tinggi, tetapi turut mengancam nyawa para pekerja pembinaan jejambat itu sendiri.




Persembahan video penerangan projek Jalan Pintasan Rawang oleh JKR


Jejambat yang sebegitu tinggi ini memerlukan rekaan tiang yang kukuh. maka tiang-tiang jejambat dibina menggunakan kaedah tiang berkembar dengan rasuk pengikat tengah serta rasuk T berkembar tuangan in-situ menggunakan Sistem Abah-abah Atas Boleh Gerak (MSS). Melalui kaedah ini, tiang bagi kedua-dua hala saling menyokong antara satu sama lain, menjadikan tiang-tiang tersebut kukuh meskipun kesemua tiang didirikan di kawasan berbukit.

Sehubungan dengan pembukaan Jalan Pintasan Rawang ini, saya bagi pihak Blog Jalan Raya Malaysia ingin mengucapkan jutaan tahniah kepada semua pihak yang menjayakan pembinaannya, khususnya kepada Kementerian Kerja Raya, Jabatan Kerja Raya dan Syarikat Panzana Enterprise Sdn. Bhd. Ternyata Jalan Pintasan Rawang ini merupakan satu mahakarya kejuruteraan jalan raya kebanggaan semua, menjadikan penantian warga Rawang, Serendah dan Sungai Choh selama 12 tahun - atau lebih tepat lagi, 19 tahun sejak projek Lebuhraya Kuala Lumpur Arah Serendah (LeKLAS) diumumkan pembinaannya. Meskipun ia dibina sebagai lebuh raya kembar capaian separa dan bukannya lebuh raya ekspres capaian terkawal, ia tetap bersesuaian dengan fungsinya memandangkan hanya ada dua sahaja persimpangan di sepanjang laluannya, menghapuskan keperluan untuk menjadikannya sebagai lebuh raya bertol. Dengan siapnya Jalan Pintasan Rawang ini, mimpi ngeri penduduk Rawang, Serendah dan Sungai Choh yang terpaksa meredah kesesakan sehingga 2 jam kini sudah berlalu. Paling penting, lebuh raya ini pastinya berupaya menjadikan penggunanya ingin terus menggunakannya lagi dan lagi susulan panorama indah Taman Warisan Negeri Selangor yang disajikannya.

Bila ia sudah boleh digunakan...? Pada masa saya menerbitkan entri ini, ia sepatutnya sudah pun dibuka bermula 9.00 pm pada malam hari pembukaannya. Jika anda bertanya kepada saya kod laluannya, kod laluannya masih belum diketahui lagi tetapi yang pasti, Jalan Pintasan Rawang ini jalan persekutuan. Mengenai kod laluan, saya ingin mengesyorkan kepada Bahagian Perancangan Jalan JKR & Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof agar Jalan Pintasan Rawang ini diwartakan sebagai Jalan Persekutuan 1; laluan asal Jalan Persekutuan 1 di bandar Rawang pula saya ingin syorkan agar dikekalkan kod laluannya tetapi diwujudkan satu kelas baharu jalan persekutuan iaitu sebagai Jalan Persekutuan Niaga. Nak tahu apa yang saya maksudkan dengan Jalan Persekutuan Niaga...? Nantikan entri seterusnya mengenai cadangan kelas Jalan Persekutuan Niaga.



Kemaskini: Waze Malaysia memaklumkan bahawa Jalan Pintasan Rawang sudah diwartakan sebagai Jalan Persekutuan dengan kod laluan FT37.





Video reviu Jalan Pintasan Rawang
(kredit video: Tru-Builder)




Jajaran at-grade yang kosong dan tiada persimpangan lain




Tarahan bukit ala-Grand Canyon




Bermulanya jejambat ikonik sepanjang 2.7 km




Bahagian tertinggi jejambat Jalan Pintasan Rawang ini tingginya 58.2 m dari aras tanah. Jangan ada yang bunuh diri di sini pula
(Kredit gambar: Kapt. Elman Mohd. Tahir)



Menyambut kedatangan Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof
(Kredit gambar: Pn. Misiah Taib)




Ucapan alu-aluan oleh Ketua Pengarah Kerja Raya, Dato Sri Ir. Dr. Roslan bin Md. Taha




Datuk Seri Fadillah memberikan ucapan perasmian yang turut menceritakan sebahagian sejarah pembinaan Jalan Pintasan Rawang




Upacara simbolik perasmian Jalan Pintasan Rawang




Plak perasmian Jalan Pintasan Rawang yang ditandatangani Datuk Seri Fadillah Yusof

Advertisement